Moje pyszne i szybkie owoce pod kruszonką

Zimowe wieczory sprawiają, że chętniej zaszywamy się w domu. Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy czy herbaty a zdarza się, że nie ma absolutnie nic, robię mega szybkie i pyszne owoce pod kruszonką. Owoce są bardzo aromatyczne, ze szczyptą cynamonu, imbiru i kardamonu.  Z żurawiną i orzechami. Rozgrzewające, w sam raz na długie zimowe wieczory.

Składniki:

Kruszonka:
– 90 g masła
– 120 g mąki (może być owsiana- ze zmiksowanych płatków)
– 70g cukru pudru brązowego (może być drobny cukier brązowy)

Owoce:
– 0,5 kg jabłek, śliwek lub innych np moreli.
– duża szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu.
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki wody
– łyżka dowolnego słodzidła np syrop klonowy (można pominąć)
– garść suszonej żurawiny i dowolnych orzechów.

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Składniki na kruszonkę zagnieść i palcami rozdrabniać. Owoce pokroić w większe kawałki. W garnku rozpuścić masło dodać przyprawy, zamieszać. Wrzucić do garnka owoce, dodać wodę i chwilę pogotować. Owoce wyłożyć do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypać żurawiną i orzechami, następnie na wierzchu położyć kruszonkę. Piec ok 30 min. Gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *